Een spel van lijnen

Een spel van lijnen, kruispunt van elke vormentaal.

In de praktijk

  • Publiek : museumschool
  • Type : prikkelworkshop
  • Duur : halve dag: (2 tot 3 uur)
  • Leeftijd : 9-1212-15
  • Discipline : beeldende kunstbeweging en dans

Een spel van lijnen, kruispunt van elke vormentaal

In de beeldende kunst worden heel wat abstracte ideeën en termen gebruikt. In deze sessie(s) maken we een aantal van die begrippen concreet. Jongeren ontdekken op een ludieke manier hoe beeldende kunst is opgebouwd. En die principes kunnen ze nadien ook zelf bewust toepassen in hun eigen werk.

Composities en hun effect op de toeschouwer

We snijden begrippen uit de compositie aan. Vaak kun je ze in tegengestelde begrippenparen groeperen: figuratief versus abstract, sober versus uitbundig, statisch contra dynamisch, al dan niet realistisch, herhaling en diverse compositievormen. We analyseren de lijnvoering en de effecten ervan op de toeschouwer.

  • Kunnen we samen aan een nieuwe wereld bouwen?
  • Kunnen we tegenstellingen laten samenkomen?
  • Hoe bouwen we aan een beeld?

Samen ontdekken en samenwerken

Een Spel van Lijnen begint met een opwarming, gericht op concentratie en spelplezier. Daarna gaan de jongeren in kleine groepen aan de slag. Samenwerken is hier de boodschap. Elk groepje legt met de houten blokken van Maderas een tekening op de grond.

Na een korte bespreking schuift elk groepje door naar de tekening van een andere groep. De jongeren krijgen vervolgens de opdracht om die tekening zo aan te passen dat een van de concepten uit de vormentaal zichtbaar wordt.

Dit stramien wordt verschillende keren herhaald: doorschuiven naar een nieuwe tekening, een gerichte opdracht gevolgd door een korte nabespreking. Enkele begrippen worden ook via een bewegings- of muziekopdracht verder geconcretiseerd.

Het cultiveren van associatieve verbeeldingskracht, een diepgravend inzicht in de schatkist van ideeën, een analytische speelsheid, een gevoeligheid voor de poëzie van kunstfilosofie en het vermogen om fluïde te dansen door ideeën in gesprekken, vormt de harmonieuze symfonie van competenties in de geest van Amadeo Kollectif.

De perfecte nabespreking van een museumbezoek

Deze sessie werd ontwikkeld als nabespreking van een bezoek aan het Charliermuseum, maar ze is ook perfect geschikt als voor- of nabespreking voor een bezoek aan eender welk museum voor beeldende kunst. Maar het project kan ook los van een museumbezoek geboekt worden als een creatieve week in de vormentaal.

Het niveau wordt natuurlijk aangepast aan de groep. Op aanvraag kunnen we de sessie toespitsen op een of meerdere beeldelementen. 

Praktisch

  • Benodigde ruimte: binnen en/of buiten, min. 70 m²
  • min. 2 uur
Back to the list