Held/antiheld

Held/antiheld

Een jaarthema in kousenbroek?

Helden en heldinnen zijn van alle tijden. Maar niet iedereen is super(wo)man. Gelukkig is er de antiheld met minder voor de hand liggende kwaliteiten. Zo komt iedereen aan de bak, kousenbroek of niet, en vergroten we de rijkdom van onze collectieve persoonlijkheid.

Minder perfect, net zo heldhaftig

Het centrale personage van een literair of cinematografisch steekt vaak met kop en schouder uit boven de gewone mens, door zijn/haar dapperheid en bijzondere eigenschappen. Deze helden en heldinnen voeden van jongs af aan onze verbeelding.

Maar niet iedereen heeft stalen spieren en bakken testosteron. Antihelden komen evenzeer voor, zowel in de werkelijkheid als in de fictie. Ze vormen negatieve kenmerken om in iets positiefs. Zo wordt alles een kans in plaats van een zwakte. Aan de hand van de antiheld ontwikkelen we ieders eigenheid leren we onze eigenschappen beter appreciƫren.

Iedereen (anti)held!

Met dit thema willen wij de rijkdom van de individuele en collectieve persoonlijkheid van jullie doelgroepen vergroten. Met spel en verbeelding helpen we onszelf en de (anti)helden en -heldinnen te transformeren.

De groepsprocessen nodigen de kinderen en jongeren uit om hun sterke en zwakke punten als helden en heldinnen te ontdekken. Met verbale en fysieke expressie halen we het positieve in ieder naar boven.

Het eindresultaat kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de Amadeo-begeleid(st)er(s), jouw wensen en noden en de behoeften van de kinderen en jongeren in de groep.

Ken je deze helden en heldinnen al?

We willen af van het perfectionistische idee van helden en heldinnen. Want er zijn nog heel wat andere heldinnen en helden. Ze lijken een op jou, op je buren, je vriend(in), je (groot)ouders, je broers en zussen …

Hoezo ben jij geen held? Wedden van wel!? Samen bekijken we hoe een echte (anti)held(in) eruit ziet. Het is hoog tijd om het evenwicht te herstellen tussen superhelden, heldinnen en antihelden, betweters en onwetenden.

  • Ben jij zo groot als een giraf om te helpen appels plukken in de boomgaard?
  • Ben je zo klein als een muis dat geen enkel bed te klein voor je is. Wat een geluk heb jij!