Onze kunstzinnige kampen

50 kunstzinnige kampen per jaar

Bij Amadeo Kollectif mogen we terugblikken op een goed gevulde zomer met veel mooie verbeeldingsexperimenten voor kinderen en jongeren: 50 kunstzinnige kampen in 2021.

Om je een idee te geven wat onze kunstzinnige kampen inhouden stellen we hier een aantal projecten voor uit 2021.

Krokuskriebels

Tieners@TrainWorld: Little People

In de voetsporen van Slinkachu

Jongeren zetten niet snel de stap naar het museum. Ze vinden het vaak een (te) serieuze bedoening. Daar brengt Amadeo Kollectif graag verandering in.

We geven 12 tot 15 jarigen de kans om in de huid van de Londense straatartiest Slinkachu te kruipen. We geven hen zin in een fotografische uitdaging aan: de Little-People!

Little People-opdrachten worden verborgen in het museum. De jongeren sturen we op pad met één of twee kleine figuurtjes in het fantastiche decor van Trainworld dat tot de verbeelding spreekt.

De jongeren krijgen zo de kans om met de kleine figuurtjes grootse foto’s te maken. Het kan alle kanten uit: sterke close ups maken, taferelen vol suspense en spanning, een eigen universum samenstellen met wat in hun broekzak zit, …

Alles kan.

Hej, welkom in Train World.

Speciaal voor 12 tot 15-jarigen hebben we een activiteit ontwikkeld. Je kruipt in de huid van de Londonse street artist Slinkachu, bekend voor zijn foto’s van mini figuurtjes. Treed in zijn voetsporen en maak jouw little people beelden.
Kies eerst twee figuurtjes, deze little people zijn voorgoed van jou. Draag er goed zorg voor, je zal ze veel nodig hebben. Trouwens, heb je jouw smartphone bij? Ja? Zeer goed, zet de camera alvast aan. Heb je geen smartphone? Geen probleem, we lenen je tijdelijk een digitaal fototoestel.

TrainWorld Chouke Tuut

Onze professionele begeleid(st)ers nemen gelijk welke groep mee op creatieve ontdekkingstocht. Via collectieve experimenten en kunstzinnige installaties uit ons Imaginarium leren de deelnemers hun talenten ontdekken.

De Gele Spoorlijn

Train World vroeg Amadeo Kollectif om jongeren de tijdelijke tentoonstelling «Van Peking tot Hankow: een Belgisch avontuur in China» op een orginele manier te laten ontdekken. Voor de bruitages wordt gebruik gemaakt van onze Imaginarium.

De bouw van een oude spoorlijn in China vormt het vertrekpunt van een reis met Jean, een Belgische ingenieur. Hij neemt je mee naar het China op het einde van de 19de eeuw. Je beleeft een fantastisch avontuur. En dat avontuur verzin je vooral zelf. Je knutselt het, tekent het, speelt het en maakt er muziek bij. De ideeën vinden we in Train World, een reusachtig treinmuseum waarin je dagen kan rondlopen.

Hoe gaan ze dit doen?

We wisselen activiteiten af in en buiten het museum.
Binnen het museum werken we elke dag één of twee zalen af. Daar doen we tal van activiteiten, gebaseerd op de museumopstelling, met de bedoeling de verbeelding van de kinderen te prikkelen en zo te komen tot ideeën voor hun verhaal. Die activiteiten zijn meestal artistiek, maar bevatten soms ook spelelementen.

Daarnaast werken we dus in een ruimte die we een beetje als onze vertrekbasis zouden kunnen beschouwen. Hier doen we zeer diverse activiteiten. Zo zullen we aan het begin van elke voor- en namiddag een opwarming doen. Die omhelst namenspelletjes, spelletjes gericht op concentratie, verbeelding, groepsvorming, speldurf en -bereidheid en allerlei kunstvormen. Ook zijn er specifieke opdrachten binnen het artistieke domein waarin we dat blok willen werken. Daarnaast zijn er een aantal beeld- en knutselopdrachten waaruit we kunnen kiezen. We denken onder meer aan ateliers in klei, maskers en kostuums.

Ondek ons trailerfilmpje voor de artistieke weken in TrainWorld.

Voor alle kinderen en jongeren

Onze artistieke weken zijn voornamelijk gericht op kinderen en jongeren vanaf 2,5 tot 18 jaar ongeacht hun voorafgaande artistieke ervaring. Iedereen kan mee creëren op zijn eigen manier en volgens zijn eigen ritme. Zij sturen hun eigen deelname.

Meestal werken wij multidisciplinair, maar naargelang jouw vraag kunnen we ons ook tot één kunstdomein beperken.
Een favoriet thema bij Amadeo Kollectif is kunst op de wijze van Amadeo
Zo brengen we op een spelende wijze kinderen in contact met het werk van kunstenaars. In deze creatieve week met het Imaginarium Mumobox in Elsene integreren we het werk van Keith Haring.

Een bijzonder leerrijk proces

Tijdens de artistieke week komen verschillende artistieke disciplines aan bod: muziek, theater, beeldende kunst … Natuurlijk scherpen de kinderen en jongeren zo hun artistieke vaardigheden aan, maar voor ons ligt de focus op het groepsproces. De deelnemers worden co-creatoren van hun eigen verhaal.

KookKunst, culinaire actie en reactie

Met een aantal basisingrediënten gaan we op zoek naar lekkere vormen en kleuren. De kinderenen en jongeren creëren landschappen en personages op hun bord en bouwen er een verhaal mee. Al spelend ontdekken ze meer over voeding en koken aan, maar KookKunst stimuleert ook volop de creativiteit.

Een prachtige reis om samen te beleven …

De verschillende installaties van ons Imaginarium wakkeren de verbeelding aan op een ongedwongen en speelse manier. Zo komen zelfs de meest verlegen kinderen en jongeren uit hun schulp. Dankzij de verschillende kunstvormen kunnen ze zich op een creatieve manier uitdrukken.

Hun initiatief en autonomie staan in onze initiaties voorop. Ze werken via een creatief proces aan hun verbeelding en veerkracht, maar het is ook een perfecte oefening in sociale vaardigheden: luisteren, samenwerken, respect. Zo leren zichzelf en anderen op een andere manier kennen in een plezante sfeer en onder de artistieke en pedagogische begeleiding van de Amadeo-begeleid(st)er.

Een video stage in TrainWorld

In samenwerking met Filem’on, de Kriekelaar en TrainWorld mochten jongeren een film opnemen in een fantastische decor en als kers op de taart de film op het einde van de week presenteren in het jeugdfestival van Filem’on.

Imaginarium, installaties die tot de verbeelding spreken

De verschillende installaties van ons Imaginarium wakkeren de verbeelding aan op een ongedwongen en speelse manier. Zo komen zelfs de meest verlegen kinderen en jongeren uit hun schulp. Dankzij de verschillende kunstvormen kunnen ze zich op een creatieve manier uitdrukken.

Een stage met Amadeo Mumobox en Maderas aan zee

Om u te inspireren stellen we een aantal themas per leeftijdgroep voor.
Dit zijn maar enkele van onze voorstellen uit ons aanbod. Op aanvraag gaan we graag met jouw op zoek naar een op thema op maat.

Ontdek hier ons Imaginarium

Ontdek

Ontdek hier onze themas

Ontdek

Een kleine greep uit onze thematische creatieve weken

SUPERBABY (4 tot 6 jaar)
Wat als een baby geboren wordt met superkrachten? Wat kan er allemaal gebeuren? En wat gaat er mis?

In de verfspatten van Banksy (6 tot 8 en 9 tot 12jaar)
In dit project vertrekken we vanuit het bekende en minder gekende werk van Banksy. We zoomen in op de thema’s die hij aankaart, maar ook op zijn kleurgebruik en zijn beeldtaal. We bekijken hoe hij met een enkel beeld een heel verhaal probeert te vertellen.

N-ArT-UUR, tijd voor instinct en eenvoud (6 tot 8 en 9 tot 12 jaar)
De natuur biedt ons zoveel rijkdom. Zodra kinderen en jongeren hun schermen wegleggen, trekken ze hun ogen groot open bij de wondere wereld van de natuur. Met N-ArT-UUR zijn we vertrokken voor een groot avontuur dat ons onderdompelt in land art, geluiden en associaties met de natuur.

Animaliteit(en), een (ge)wild avontuur (6 tot 8 en 9 tot 12 jaar)
De dierenwereld is veel expressiever, directer en concreter dan de mensenwereld. In deze sessie(s) linken we ieders kwaliteiten en karakter met de natuur. Zo verlagen we de drempel voor kinderen en jongeren om zichzelf te uiten. De bedoeling is om bij te leren over onszelf en over de anderen.

Hybride foto's creëren in Elsene

De jongeren kregen een inspirerende introductie door te werken met hybride fotografie en camera obscura en dit alles in het magische kader van het Huis van de Solidariteit in Elsene

Uit de oude doos

Twee Stop Motion filmpjes in CG Tienen en Aximax.

Amadeo Kollectif door de ogen van een student

Omdat door corona een week stages wegviel, vroegen we aan onze jobstudenten om er op uit te trekken met een camera en een micro om eens creatieve week te verslaan. Hier hun bijdragen.

Dag 1
Werd een bezoek aan TrainWorld museum voor een creatieve week ‘Draken en Treinen’ en vervolgens naar onze vaste locatie in Schaarbeek (Ecole 2) waar de kinderen een muzikale week kregen in het Atelier Amadeo en plastische kunsten met Vormidable en Maderas.

Dag 2
Vandaag op een tweede vaste locatie in Elsene (Malibran) waar kinderen op basis van Maderas op zoek gaan naar nieuwe muziekinstrumenten met recuperatie materialen. Vervolgens een nieuwe locatie voor 2021 in Molenbeek (CCM) waar kinderen werken rond Antihelden in ons Imaginarium MumoBox.
Waar houden we van en waar houden we niet van was één van de vragen aan de kinderen.

Dag 3
Op dag 3 vertrokken ze naar Zwevegem waar de kinderen in het Atelier Amadeo een verhaal creëren.

Dag 4
Laatste dag in Leuven in samenwerking met Sporty waar de kinderen kunstwerken maakten geïnsprireerd door Jackson Pollock.

50 creatieve weken in 2021

Dank aan onze nederlandstalige partners in Brussel:
Filemon vzw
D’Broej vzw
De Molenketjes
GC Everna
GC Opweule
GC Het Huys
GC De Linde
Gemeentebestuur Anderlecht
Jeugdcentrum Aximax
Trainworld

Dank aan onze nederlandstalige partners inVlaanderen:
CC De Borre
CC Palethe
GC De Linde
Sporty

Dank aan onze franstalige partners in Brussel
OCB Schaerbeek
Gemeente Elsene
CCM Molenbeek

En als toemaatje nog wat foto's

In samenwerking met