Grensoverschrijdend gedrag en integriteitsbeleid

Wat doen als je grensoverschrijdend gedrag opmerkt of als een van de deelnemers je in vertrouwen grensoverschrijdend gedrag meedeelt.

WIJ ZIJN VERPLICHT OM TE REAGEREN!

Waar mensen samen zijn, gaat wel eens iets mis. Grenzen worden overschreden, al dan niet bewust. Want wanneer wordt plagen pesten? Wanneer wordt flirten lastigvallen?

Andere gevallen zijn duidelijker. Geweld, racisme, seksisme en andere vormen van uitsluiting kunnen nooit door de beugel.

Bij Amadeo Kollectif willen dat iedereen zich bij ons veilig voelt. Dat is belangrijk voor het verloop van onze activiteit, maar vooral belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen. Daarom hebben wij een integriteitsbeleid.

HOE?
In dat geval vragen wij om een luisteren oor te zijn. De jongere gerust te stellen en neem contact op met ons Aanspreekpunt Persoonlijke Integriteit (API). Bij deze persoon kunnen de begeleiders terecht met hun vragen en problemen. De API bekijkt geval per geval wat de gepaste reactie is.

Eric Van Pee, vaste werknemer bij Amadeo Kollectif, heeft de opleiding tot API gevolgd. Ook al is Eric hiervoor verantwoordelijk, verwachten wij van elke Artistieke begeleid(st)er hier aandacht voor te hebben. De API is de aanspreekpersoon integriteit en zijn rol is om:

  • Te zorgen dat alle deelnemers en begeleiders weten bij wie en hoe ze terecht kunnen met grensoverschrijdend gedrag. Meldingsbereidheid stimuleren.
  • Vormingen rond integriteit te plannen en te geven aan de Amadeo begeleid(st)ers. Voorzien van schriftelijke neerslag van deze vormingen, zodat die kunnen doorgegeven worden aan nieuwe mensen.
  • Coördinatie integriteitsbeleid: analyse meldingen, opstellen en bekendmaken protocollen veiligheid.
  • Zich informeren over de wettelijke verplichtingen inzake discretie- en, meldingsplicht, privacy etc.
  • Zorgen voor een aangepast reactiebeleid.

In de eerste plaats luistert hij naar het verhaal. Indien de partner over een API beschikt, neemt hij daarmee contact op en verwijst hij de deelnemer door. De API schat de situatie in, door extra inlichtingen in te winnen. Eventueel door te spreken met bepaalde betrokkenen en externe hulp te zoeken. Bij acuut gevaar, verwijst hij dadelijk door naar gespecialiseerde hulp of politie.

Hij schat in hoe de situatie moet worden aangepakt. Dit kan door gesprekken, door de Amadeo begeleid(st)er bij te staan, gerust te stellen, informatie door te geven over de problematiek, etc. Eventueel bespreekt hij met de partner mogelijke maatregelen. Alles in functie van het de aard en de ernst van het probleem en het welzijn van alle betrokkenen.

Indien zeer ernstig, verwittigt hij de directie en de pedagogische coördinator. Daarna verwijst hij door naar professionele hulp en/of melden aan de bevoegde instanties. De API is verantwoordelijk voor het organiseren van de nazorg voor alle betrokkenen. Hij registreert de melding en de opvolging, met aandacht voor de privacy van alle betrokkenen. Ook rapporteert hij het geval aan het bestuur. Verder analyseert hij het voorval, evalueert hij de interne procedures en de aanpak. Deze persoon stelt verbeteringen voor na zijn analyse, voert deze uit en communiceert deze.