Identiteiten in spel
Gratis opleiding // 5 opleidingsdagen op 12/09, 17/10, 21/11, 28/11, 5/12 van 9:30 uur tot 16:30 uur, in totaal 30 uur.
In de praktijk
- Publiek : artistieke begeleid·st·er
- Type : vorming
- Duur :
- Leeftijd :
- Discipline :
- Prijs :
Deelname aan de opleiding is gratis, maar inschrijving en deelname aan de 5 dagen zijn verplicht.
Het Brussels Centrum voor Interculturele Actie vzw en Amadeo Kollectif organiseren een opleiding om hun team van artistieke begeleid·st·ers tools aan te reiken. Deze opleiding heeft als doel hen bewust te maken van interculturele uitdagingen en hen efficiënte interculturele vaardigheden bij te brengen voor hun professionele praktijk.
Opmerking: De opleiding wordt in het Frans gegeven, maar er zullen vertaalmomenten worden voorzien waar nodig. Een basisbegrip van het Frans is wenselijk
Een opleiding om 50 spellen en animaties te ontdekken rond vraagstukken over identiteit
Inleiding tot identitaire en interculturele uitdagingen bij het werken met een groep.
We hebben allemaal meerdere identiteiten en culturen. Hoe gaan we om met deze diversiteit in onszelf en met anderen? Hiërarchiseren we ze allemaal op dezelfde manier? Moeten we ons assimileren, integreren, insluiten, of onszelf blijven met het risico om buitengesloten te worden? In hoeverre belemmeren onze stereotypen en vooroordelen ons om anderen te ontmoeten?
Inhoud
Eerst nodigen de spellen de deelne·e·m·st·ers uit om na te denken over hun eigen referentiekader met betrekking tot de besproken onderwerpen (zoals identiteiten, culturen, interculturele actie, enz.). Vervolgens worden ze aangemoedigd om deze onderwerpen vanuit een multidisciplinair perspectief te analyseren (sociaal-psychologisch, politiek en antropologisch) om zo een duidelijk en stevig conceptueel kader op te bouwen.
In een tweede fase is er een pedagogisch debriefingmoment gepland, waarbij de deelne·e·m·st·ers worden terugverwezen naar hun rol als actor: als ik dit hulpmiddel gebruik, hoe ga ik dat dan doen, voor welk publiek en met welke voorzorgsmaatregelen?
In een derde fase kunnen de deelne·e·m·st·ers hun beste praktijken uitwisselen en hun moeilijkheden en successen met elkaar vergelijken.”
Methode
De aanpak is inductief en participatief. Door middel van rollenspellen, gezelschapsspellen, oefeningen, video’s, werk in subgroepen en een hele reeks zeer uiteenlopende pedagogische hulpmiddelen, worden deelne·e·m·st·ers in verschillende situaties geplaatst. Deze methoden zijn ontworpen voor mensen met uiteenlopende profielen en helpen om de angst om deze kwesties met hun publiek te bespreken, weg te nemen.
Doelstellingen van de opleiding:
Professionals (en/of vrijwilligers) de houding en sleutelconcepten van de interculturele aanpak die we bij het CBAI bevorderen bijbrengen. Dit wordt geïllustreerd met verschillende tools, bestaande uit diverse spellen en oefeningen die het begrip van de concepten en uitdagingen vergemakkelijken.
Ontdekking van meer dan 30 spellen en oefeningen die met het eigen publiek kunnen worden uitgevoerd.
Vervolgens samen met de deelnemers een aanpak en tools ontwikkelen die aangepast zijn aan hun situaties, en die overdraagbaar zijn naar hun eigen werkterrein. Dit stelt hen in staat om deze vaardigheden op een autonome manier verder te ontwikkelen.