Lusiola

Een participatieve voorstelling met de kinderen in de hoofdrol.
Ook passend bij de thema’s natuur, planeet en pesten.

In de praktijk

  • Publiek : festivaljeugddienstschool
  • Type : voorstelling
  • Duur : halve dag: (2 tot 3 uur)
  • Leeftijd : 4-66-9
  • Discipline :

Lusiola, een participatieve voorstelling met de kinderen in de hoofdrol.

In het betoverende verhaal van “Lusiola” worden twee intrigerende personages geïntroduceerd: Luz en Ola. Luz, met haar zachtaardige nieuwsgierigheid, staat in schril contrast met de ondeugende en provocerende Ola. Aanvankelijk lijken ze onverenigbaar, zoals tegenpolen die elkaar uitdagen. Ze
proberen elkaar te temmen terwijl ze de geluiden van de wereld om hen heen ontdekken. Het verhaal ontwikkelt zich in een inspirerend decor en neemt de kinderen geleidelijk mee.

Maar dit verhaal gaat dieper dan oppervlakkige verschillen. Het onthult de kracht van acceptatie en begrip, waarbij Luz en Ola elkaar leren aanvaarden en waarderen. Deze evolutie is symbolisch voor het overwinnen van vooroordelen en het omarmen van diversiteit in onze samenleving.

Ook passend bij de thema’s natuur, planeet en pesten.

Zelf op verkenning in een interactief geluidslandschap.

De voorstelling nodigt het publiek, vooral kinderen, uit om actief deel te nemen aan het verhaal. Ze worden meegenomen in een interactief geluidslandschap, waar ze samen met Luz en Ola geluiden ontdekken en experimenteren. Hierdoor ontstaat een levendige en fantasierijke omgeving.

“Lusiola” is een inspirerende reis die kinderen bewust maakt van waarden zoals respect, acceptatie en samenwerking. Het herinnert ons eraan dat wanneer we voorbij uiterlijke verschillen kijken, we de rijkdom kunnen ontdekken die schuilt in het begrijpen en omarmen van anderen.

“Lusiola” is gericht op kinderen tussen 4 en 10 jaar oud, evenals schoolvoorstellingen. Het stuk werd oorspronkelijk gecoacht door Marianne Hansé en Elsa Debefve, en het heeft duidelijk een sterke focus op participatie, verbeelding en het aansnijden van belangrijke maatschappelijke thema’s.

Luz en Ola nemen kinderen mee op een avontuurlijk reis.

Verbeelding en Participatie:
Het stuk moedigt kinderen aan om deel te nemen aan het verhaal en hun verbeelding te gebruiken. Dit wordt bereikt door interactieve elementen en het betrekken van het publiek bij het verhaal, waardoor kinderen rechtstreeks deel uitmaken van de voorstelling.


Thematische Elementen:
Lusiola behandelt verschillende belangrijke thema’s, zoals racisme, respect voor anderen, respect voor de natuur en het milieu, en het belang van samenwerken in de samenleving. Het verhaal van Luz en Ola biedt een illustratieve manier om deze complexe onderwerpen aan te snijden en te begrijpen.


Imaginarium Atelier Amadeo:
De voorstelling maakt gebruik van het Imaginarium Atelier Amadeo, een inspirerend decor met originele instrumenten die kinderen kunnen ontdekken en bespelen. Dit draagt bij aan de betrokkenheid van het publiek en creëert een fantasierijke omgeving.


Pedagogische Doelstellingen:
De voorstelling heeft duidelijke pedagogische doelstellingen, waaronder het stimuleren van autonomie, motorische vaardigheden en sociale vaardigheden bij kinderen. Het bevordert ook respect, samenwerking en het begrijpen van verschillen.


Begeleiding en Lesmap:
Het stuk wordt begeleid door drie gekwalificeerde begeleid(st)er die zowel kunstenaar als pedagoog is. Twee van deze begeleid(st)ers staan op het podium, terwijl de derde zorgt om het participatieve deel in de achtergrond in goede banen te leiden. We hebben meerder begeleid(st)ers die de twee rollen op zich kunnen nemen, naargelang hun beschikbaarheden.
Bovendien biedt Amadeo Kollectif een lesmap met educatieve activiteiten voor leerkrachten om de ervaring van de kinderen te verrijken en verder te bespreken.


Lusiola - Waar kinderen en volwassenen samen groeien

Het doel van Lusiola is niet alleen om kinderen te vermaken, maar ook om hen te inspireren en bewust te maken van belangrijke maatschappelijke kwesties. Door interactieve deelname en het verkennen van verbeelding en muziek, hoopt het collectief een blijvende impact op het publiek te hebben. Dit lijkt een waardevolle en boeiende ervaring te zijn voor zowel kinderen als volwassenen.

Extra formules

Volgend op deze voorstelling kunnen we in het Atelier Amadeo nog tot twee prikkelworshops organiseren voor max. 20 kinderen per groep.

Downloads (pedagigische dosser, technische fiche,...)

Ontdek
Back to the list