Charlier Express

Wat als je in een schilderij zou kunnen stappen?

Of de personages van een beeldhouwwerk ineens tot leven zouden komen?

Een andere manier van reizen door een museum, die tot alle zintuigen spreekt.
We observeren, dansen, maken muziek, en gaan in interactie met de werken.
De verschillende kunststromingen en disciplines worden op een speelse manier benaderd.

In het Charlier museum, waar een amalgaam van kunstwerken en gebruiksvoorwerpen worden gepresenteerd zoals we in iemand zijn salon zouden rondlopen. Dit was ook effectief het geval in de tijd dat Henri Van Cutsem het inrichtte om zijn vrienden van de “beau monde” te inspireren tot een rijkelijk cultureel leven.

Zo neemt de Amadeo begeleid(st)er de kinderen mee, in een eerste vlucht waarin we de houdingen van de figuren in de schilderijen en sculpturen overnemen.
In een tweede vlucht beelden we ons in hoe in het atelier van de kunstenaars zou geklonken hebben. Hiervoor gebruiken we de muziektrein die ons helpt bij het verklanken van onze verbeelding.

Welk geluid maakt een glasblazer? Of een meubelmaker?
Maken we er een soundtrack bij?

In een tweede workshop op school, gaan we verder in de verschillende disciplines. We tekenen en schilderen zelf. Of spelen theater, met de personages die we in het museum vonden, identifiëren we ons en gaan we met elkaar in interactie. We maken “tableaux vivants” en vinden met enkele kostuums en veel humor onze eigen collectieve kunstwerken.

Een project van Amadeo Kollecitf in het kader van Explo Expo.

Ontdek de Brusselse musea.
EXPLO EXPO is een tweedelig kunsteducatief project (museumbezoek + workshop) waar leerlingen op speelse wijze kennis maken met het rijke museum- en tentoonstellingsaanbod in Brussel ism de Vlaamse Gemeenschapscommissie.