Een divers klanken-atelier met Fujinn

Een 45-tal kinderen van 9 tot en met 12 jaar kwamen aarzelend binnen. Dit project werd hen voorgeschoteld als een zomerschool tijdens de vakantie. Maar Amadeo Kollectif maakte er allesbehalve een schoolse bedoening van, integendeel. Ze leerden veel bij, maar hadden vooral veel plezier.

Een fantastische en fantasierijke beleving

In 3 groepen van 15 jongeren konden ze onder vakkundige artistieke begeleiding van allerlei kunstvormen proeven.

De jongeren experimenteerden met onze Fujinn-installatie die uit grote klanksculpturen met een erg divers bereik bestaat, gaande van percussie tot snaar- en luchtinstrumenten. Samen creëerden ze bijvoorbeeld een soundtrack voor het heelal.

Daarnaast gingen ze in workshops aan de slag met verschillende kunstdisciplines: spoken word, bewegingskunst, rap, video motion, plastische kunsten, DJ’ing, kostuums maken. Maar om de groepscohesie te versterken, had elke groep zijn vaste begeleid(st)er.

Leren in groep

De jongeren namen aan alle ateliers deel via een doorschuifsysteem. Zo kwamen ze in contact met de verschillende disciplines en begeleid(st)ers. Maar eigenlijk waren ze vooral op een interactieve manier talig bezig. Door samen te werken en te creëren scherpten ze hun taalvaardigheid aan.

Samen zetten ze ook een fantastische kunstzinnige voorstelling op poten met elementen uit de verschillende workshops. Eens de jongeren de smaak te pakken hadden, bleven ze met plezier terugkomen.

Voor wie?

Ideaal zijn groepen van dezelfde leeftijd, maar we werken ook graag een voorstel uit voor groepen van verschillende leeftijden.

Het voorstel kan uiteraard ook uitgewerkt worden rond andere Imaginarium.

De zomerscholen waren het antwoord van Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts om leerachterstand aan te pakken.
Amadeo Kollectif werkte voor deze zomerscholen samen met de Stad Gent en De Centrale.